چوناچ

وبلاگی برای برق؛

۳۰ مطلب در اسفند ۱۳۹۶ ثبت شده است

سه شنبه, ۲۹ اسفند ۱۳۹۶، ۰۶:۳۳ ق.ظ ÁЯϺÀИ
آموزش نصب کلید تبدیل

آموزش نصب کلید تبدیل

همان طور که می دانید از کلید تبدیل جهت خاموش و روشن کردن یک یا چند لامپ (مدار) از دو نقطه استفاده می شود. مثلاً فرض کنید شما می خواهید قبل از بالا رفتن از راه پله ها، برق راه پله را روشن کنید و بعد از این که بالا رفتید، بتوانید از همان طبقه بالا، دوباره لامپ را خاموش کنید.

کلیدهای تبدیل دقیقا شبیه یک کلید یک پل هستند و کسی که از قبل با آن آشنایی نداشته باشد نمی تواند این دو را از همدیگر تشخیص دهد. تنها تفاوت این کلید با کلید یک پل در این است که این کلید ها سه ورودی (یا سه پیچ ) دارند که دو تای آن ها با یکدیگر هم رنگ هستند و پیچ دیگر رنگش متفاوت است. به دو پیچ هم رنگ (که معمولاً نقره ای هستند) پیچ های غیر مشترک و به پیچ دیگر (که معمولاً طلایی یا قرمز است) پیچ مشترک گفته می شود.

از کلید تبدیل به عنوان کلید یک پل هم می توانید استفاده کنید. فقط توجه داشته باشید در زمان سیم بندی چون یکی از پیچ های پشت کلید اضافی است باید یکی از دو پیچ هم رنگ را در نظر نگیرید. (فرقی نمی کند کدام یک). فقط توجه داشته باشید قیمت این کلید از کلید یک پل بیشتر است. و تنها زمانی که مجبور بودید از آن به عنوان کلید یک پل استفاده کنید.

این کلید سه کنتاکت دارد که یک کنتاکت آن مشترک و با یکی از دو کنتاکت دیگر در تماس است.

کاربرد: 

از کلید تبدیل برای روشن و خاموش کردن یک لامپ یا یک گروه لامپ از دو نقطه مورد استفاده قرار می گیرد. معمولاً برای راهروها، راه پله ها و سالن های بزرگ که خروجی های مختلف دارند و نیز در واحدهای مسکونی در اتاق خواب ها، اتاق مستر و یا اتاق هایی که معمولاً دو در دارند (یکی ورودی یکی خروجی) استفاده می شود.

آموزش نصب: 

از داخل هر کدام از کلیدهای تبدیل تا لامپ، هر کدام ۳ رشته سیم قرار گرفته است. بهتر است دو رشته از آن سیم‌ها هم رنگ باشند. آن دو رشته سیم هم رنگ را در محل لامپ قطع نکنید و تا کلید بعدی امتداد دهید. از داخل لولۀ دیگری دو رشته سیم آبی و قرمز رد کنید.

ابتدا فاز ورودی، وارد پیچ طلایی رنگِ کلید می شود. آن گاه هر دو پیچ نقره ای رنگ در هر دو کلید به همدیگر متصل شده اند. آن گاه از پیچ طلایی رنگ کلید با یک سیم قرمز به لامپ وصل شده است. سیم نول هم مستقیم به لامپ وصل شده است.

سیم فاز بعد از عبور از فیوز به پیچ مشترک یکی از کلیدها وصل می شود. از دو پیچ غیر مشترک کلید تبدیل دو سیم برگشت به دو پیچ غیر مشترک کلید تبدیل دو سیم می رود. از پیچ مشترک کلید دوم یک سیم به طرف ته سر پیچ برده می شود و سیم نول به طور مستقیم به طرف دوم سرپیچ لامپ متصل می شد.

۲۹ اسفند ۹۶ ، ۰۶:۳۳ ۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
ÁЯϺÀИ
شنبه, ۱۹ اسفند ۱۳۹۶، ۱۰:۰۶ ب.ظ ÁЯϺÀИ
آموزش نصب کلید دو پل

آموزش نصب کلید دو پل

کلید یا سوئیچ وسیله‌ای برای قطع و وصل یا تغییر مسیر جریان الکتریسیته در یک مدار است. پر کاربردترین شکل آن، کلید مکانیکی است که اغلب با نیروی دست و تحت فرمان انسان عمل می‌کند. انواع دیگری از کلیدهای مکانیکی وجود دارند که بر اثر حرکت یا تغییر وضعیت به کار می‌افتند. کلیدهای کوچک درب های برقی یا درب های خودرو از این گونه‌اند. کلیدهای خودکار مانند کلید نوری (دارای حسگر نور) یا دماپا، انواع دیگری از کلیدها هستند.

کاربرد: 

از کلید دوپل برای روشن و خاموش کردن جریان برق ۲ چراغ، از یک نقطه استفاده می شود. این کلید در محل هایی که دو دسته لامپ در کنار هم وجود دارد به کار می رود. مانند اتاق های پذیرایی بزرگ که بیش از یک لامپ و یا لوستر دارند که باید در یک زمان یک دسته و زمان دیگر دسته دیگری از لامپ ها و در موقع دیگر دو دسته لامپ ها روشن شوند.

انواع کلید دو پل:

کلیدهای دو پل در دو نوع ساده و بارانی ساخته می شوند.

۱- کلید دو پل روکار: 
این کلید دو پل همان طور که از نامش پیداست به صورت رو کار و بدون نیاز به جعبه کلید نصب می شود.
۲- کلید دو پل تو کار: 
برای نصب کلید دو پل توکار می بایست از جعبه های توکار کلید استفاده کرده و سیم فاز متصل شونده به کلید دو پل ابتدا وارد جعبه کلید شده و سپس به کلید دو پل متصل می شود.  
آموزش نصب:

کلید دوپل دارای سه اتصال است. یکی مشترک و دو اتصال دیگر غیر مشترک هستند. اتصال مشترک با دو اتصال غیر مشترک می تواند ارتباط داشته باشد ولی اتصال های غیر مشترک نمی توانند با هم ارتباطی  داشته باشند. سیم فاز به اتصال مشترک کلید و دو اتصال غیر مشترک کلید هر کدام به یک لامپ یا یک دسته لامپ وصل می شوند.  سیم نول هم مستقیماً به لامپ ها وصل می شود.

پس از بازکردن کلید، اتصال مشترک را از روی رنگ آن و یا نگاه می توان تشخیص داد. می توانید از یک اهم متر دیجیتالی هم استفاده کنید و با قرار دادن دادن اهم متر روی بوق وارتباط دو رابط اهم متر به اتصال های کلید و تغییر حالت کلید اتصال مشتر ک را پیدا کنید.

سیم فاز را بعد از عبور از فیوز به جعبه تقسیم برده و از آن جا به پیچ مشترک کلید دوپل که معمولاً به رنگ قرمز یا با حرف P مشخص گردیده است وصل می کنیم. از دو پیچ غیر مشترک کلید دو سیم به نام سیم های برگشت فاز به ته دو سرپیچ برده و به آن وصل می کنیم. سرپیچ ها را از بدنه به طور مستقیم به نول شبکه متصل می نماییم. چنانچه تعداد لامپ ها بیشتر از دوتا باشد. سرپیچ ها به دو دسته تقسیم می شوند که هر دسته دویا چند سرپیچ باهم موازی شده اند. در این صورت سیم برگشت و هم چنین سیم نول به نقطۀ اتصال مشترک سرپیچها وصل می شوند.

۱۹ اسفند ۹۶ ، ۲۲:۰۶ ۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
ÁЯϺÀИ
يكشنبه, ۱۳ اسفند ۱۳۹۶، ۰۵:۳۹ ب.ظ ÁЯϺÀИ
آموزش نصب کلید تک پل

آموزش نصب کلید تک پل

کلید یا سوئیچ وسیله‌ای برای قطع و وصل یا تغییر مسیر جریان الکتریسیته در یک مدار است. پر کاربردترین شکل آن، کلید مکانیکی است که اغلب با نیروی دست و تحت فرمان انسان عمل می‌کند. انواع دیگری از کلیدهای مکانیکی وجود دارند که بر اثر حرکت یا تغییر وضعیت به کار می‌افتند. کلیدهای کوچک درب های برقی یا درب های خودرو از این گونه‌اند. کلیدهای خودکار مانند کلید نوری (دارای حسگر نور) یا دماپا، انواع دیگری از کلیدها هستند.

یکی از مهم‌ترین قطعاتی که در برق‌ کشی ساختمان مسکونی از آن استفاده می‌کنند کلیدهای تک پل است، که برای قطع و وصل کردن چراغ‌ها در منازل یا خاموش و روشن کردن وسیلۀ برقی از آن استفاده می‌شود. این کلیدها در هر وسیلۀ برقی می‌توان مشاهده کرد حتی در پنکه های سقفی نیز می توان از کلید تک پل استفاده کرد منتهی پنکه با دور ثابت حرکت می کند فرض کنید دو رشته سیم از پریز برق به سمت جا لامپ وصل کنیم، خواهیم دید لامپ ما روشن خواهد شد ما یک کلید یک پل در وسط سیم وصل می‌کنیم به این صورت که یک‌ رشته از سیم‌ها را قطع می‌کنیم توصیه می‌کنم سیم فاز را قطع کنید با قطع و وصل کردن کلید سیم فاز که برق در آن قرار دارد قطع و وصل شود برای شناسایی سیم فاز از فازمتر استفاده می‌کنیم.

کاربرد: 

از این کلید برای قطع و وصل وسایل الکتریکی و روشن و خاموش کردن لامپ ها در اتاق ها، انباری، حمام، آشپزخانه و توالت و ... استفاده می شود.

انواع کلید تک پل:

کلیدهای تک پل در دو نوع ساده و بارانی ساخته می شوند.

۱- کلید تک پل روکار: 
این کلید تک پل همان طور که از نامش پیداست به صورت رو کار و بدون نیاز به جعبه کلید نصب می شود.
۲- کلید تک پل تو کار: 
برای نصب کلید تک پل توکار می بایست از جعبه های توکار کلید استفاده کرده و سیم فاز متصل شونده به کلید تک پل ابتدا وارد جعبه کلید شده و سپس به کلید تک پل متصل می شود.  
آموزش نصب:

در سیم کشی مدار کلید تک پل، بدین صورت عمل می شود که در ابتدا یک فاز را مستقیم از تابلو برق به کلید تک پل برده و به یکی از ترمینال های این کلید متصل می گردد، سپس سیم دیگری را به عنوان برگشتی کلید تک پل انتخاب کرده و به ترمینال دیگر کلید تک پل متصل شده و آنگاه، سیم برگشتی را به یکی از دو ترمینال سرپیچ لامپ متصل می کنید و در ادامه سیم نول را مستقیم به ترمینال دیگر سر پیچ متصل می گردد.

۱۳ اسفند ۹۶ ، ۱۷:۳۹ ۱ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
ÁЯϺÀИ
يكشنبه, ۱۳ اسفند ۱۳۹۶، ۰۱:۱۱ ب.ظ ÁЯϺÀИ
آموزش برق کشی ساختمان

آموزش برق کشی ساختمان

برق کشی ساختمان مسکونی از مباحث مهمی است که باید یک برق کار در مورد آن بداند ما اصول برق کشی ساختمان مسکونی را بررسی می کنیم تا با برق کشی ساختمان مسکونی آشنا شوید.

شاید شما خیلی از کتاب‌ها یا فایل‌های آموزش برق‌ کشی برق ساختمان مسکونی را خوانده اید یا کلیپ هایی را مشاهده کرده‌اید اما در اکثر منابع برق ساختمان توضیحات به‌صورت ساده و قابل‌فهم بیان نمی‌شود یعنی اگر شخصی مفهوم آن موضوع را دقیق برای ما بیان نکند نمی‌توانیم به‌صورت عملی برق‌ کشی ساختمان مسکونی را انجام دهیم که ما در این مقاله به پرکاربردترین نقشه ی برق در ساختمان به‌صورت کاملاً ساده‌سازی شده می‌پردازیم.

اصول برق ساختمان:

اگر از پایه ای ترین قسمت برق شروع کنیم، کل برق از سه قسمت تشکیل شده:

۱- تولید برق

۲- انتقال برق

۳- توزیع برق

که تمرکز ما روی توزیع برق است که برق ساختمان زیر مجموعۀ آن است. توزیع همان برقی است که از تیر برق ها در محله ها به منازل ما می آید و ما از این انرژی پاک استفاده می کنیم انرژی که مانند خون در بدن انسان در بین ما انسان ها وجود دارد.

ایمنی در برق ساختمان:

ایمنی یک مبحث مهمی در برق است که اگر رعایت نکنیم آموزش برق برای ما نتیجۀ خوشایندی به مراه ندارد؛ ولی مهم ترین بحث در ایمنی پیشگیری است همان گونه که در مورد بیمار نشدن خود مان می دانیم پیشگیری بهتر از در مان است. ایمنی در برق هم دقیقاً به این صورت است؛ اگر رعایت نکنیم صدمات ناخوشایندی را به همرا دارد.

سیم‌کشی ساختمان:

به طور کلی سیم کشی ساختمان به دو صورت انجام می گیرد، که بسته به نیاز فرد هر کدام از این نوع که نیاز بود مورد استفاده قرار خواهد گرفت:

۱- سیم‌کشی روکار:

معمولاً درهنگام سیم کشی ساختمان به صورت روکار سیم‌ها را از روی گچ به‌صورت آزاد یا داخل لوله و یا داخل داکت عبور می‌دهند، در این روش کلیۀ سیم‌ها ولوله‌ها در معرض دید هستند و به همین دلیل عیب‌یابی در این نوع سیم‌کشی در ساختمان آسان‌تر است.

۲- سیم‌کشی توکار در ساختمان:

سیم‌کشی توکار در ساختمان ها با توجه به موقعیت محلی و یا در نظر گرفتن مسائل دیگری مانند زیبایی، ارزش اقتصادی، اهمیت حفاظتی در اماکن مختلف، به سه روش زیر اجرا می‌شود:

۲.۱- سیم‌کشی با جعبه‌تقسیم:

در این روش سیم‌ها را از قسمت بالای دیوار و از داخل لوله‌ها به‌صورت افقی عبور می‌دهند.

در نقاط معین (در بالای کلید یا پریز) و به فاصله‌ی حدود ۳۰ سانتی‌متر از سقف، قوطی تقسیم در نظر گرفته می‌شود و تقسیم سیم در داخل آن انجام می‌شود درگذشته این روش بیشتر استفاده می‌شد، ولی امروزه به دلیل این‌که تجهیزات سیم‌کشی توسعه‌یافته و عیب‌یابی و مسائل دیگر در سیم‌کشی مطرح است کمتر استفاده می‌شود لذا این روش را به نام روش کلاسیک و آموزشی مورداستفاده قرار می‌دهند.

۲.۲- سیم‌کشی توکار با استفاده از قوطی کلید و پریز به‌جای قوطی تقسیم:

در این روش از قوطی‌های کلید و پریز به‌جای قوطی تقسیم استفاده می‌شود.

در هنگام نصب کلید و پریز باید فضای کافی برای سیم‌ها هم ایجاد بکنیم تا کلید و پریز به‌راحتی در قوطی نصب شود، در حالت عادی قوطی‌های کلید و پریز جای کافی برای تقسیم سیم‌ها را ندارد برای ایجاد فضا برای سیم در پشت کلید ما باید مقداری از پشت قوطی را کند و کاری کنم تا عمق قوطی‌ها بیشتر شود.

در این روش سیم‌های روشنایی از سیم‌های پریز جدا است، به عبارتی برای هرکدام از این دو قسمت سیم‌کشی جداگانه انجام می‌شود، امروزه این روش بیشترین استفاده را دارد و یک روش پرکاربرد به شمار می‌آید.

۲.۳- سیم‌کشی توکار با استفاده تابلوی توزیع محلی یا جعبه‌فیوز:

در این روش از سیم‌کشی توکار سیم‌ها، با توجه به توزیع برق و تقسیم‌بندی محل‌های متفاوت منزل، به‌طور مجزا به داخل جعبه‌فیوز آورده می‌شوند.

محل نصب این تابلو باید درجایی باشد که آوردن لوله‌ها برای سیم‌کشی به محل تابلوی مرکزی امکان‌پذیر باشد.

در این روش معمولاً جعبه‌فیوز را در راهرو یا محل‌های مناسب دیگر نصب می‌کنند، در این روش امکان تغییرات یا عیب‌یابی سیم‌ها در مقایسه با دو روش بالا راحت‌تر انجام می‌شود، به همین جهت از این روش در ساختمان‌ها و اماکنی از قبیل واحدهای مسکونی، دفاتر کار، ادارات، بیمارستان‌ها و موارد مشابه آن‌ها استفاده می‌شود.

از معایب این روش مصرف بیشتر سیم و صرف هزینه‌های بیشتر هنگام سیم‌کشی است چون همان‌طور که در بالا گفتیم برای هر قسمت منزل خود به‌طور مجزا سیم‌کشی انجام می‌شود، به‌طور مثال در یک اتاق دو خط سیم، یکی برای روشنایی و دیگری برای پریزها سیم‌کشی می‌شود و برای سایر قسمت‌ها مثل آشپزخانه و … نیز به این صورت است.

نکته مهم: در هنگام سیم‌کشی در هر سه روش یک مورد مشترک وجود دارد و آن‌هم این است که برای کولرها یا آبگرم کن که از وسایل پرمصرف هستند یک سیم مجزا از قسمت جعبه‌فیوز برای آن‌ها آورد می‌شود.

ترتیب انجام کارهای برق ساختمان:

سیم کشی کامل یک ساختمان دارای مراحل متعددی می باشد که هر مرحله از کار طی زمان خاصی انجام می شود. بدین معنی که شما نمی توانید تمام مراحل را در یک زمان و پشت سرهم انجام دهید زیرا باید شرایط برای ادامۀ کار شما آماده باشد. 

۱- مرحله اول:

۱- کشیدن نقشۀ ساختمانی شامل: سیستم های روشنائی؛ سیستم های صوتی؛ سوکت های برق؛ تلفن؛ آنتن مرکزی؛ آیفون؛ فن کوئل ها؛ اعلام حریق؛ برق اضطراری و موتور خانه.

قبل از هر کاری برای سیم کشی یک ساختمان نیاز به یک نقشه یا طرح کلی از ساختمان داریم که این نقشه می تواند از سوی شما و یا مهندس برق مربوطه ارائه شود. شروع به کار از روی نقشه می تواند به کار شما به عنوان یک برقکار سرعت و ظرافت ببخشد و یک ساختمان را کاملاً اصولی و بر اساس استانداردها برق کشی نمائید.

۲- اجرای نقشه روی کار.

۳- تراز کردن کل قوطی کلیدها و کشیدن خطِ  تراز با چک لاین یا تراز لیزری.

پس از تعیین نقشه باید برای کلیدها و پریزها جهت آماده کردن برای کنده کاری خط تراز کشیده شود. طبق استاندارهای برق ساختمان فاصله ی کلیدها و پریزها از کف را اندازه گیری کرده و بوسیله شنگ تراز (البته امروزه از لیزر هم برای این کار استفاده می شود) دو سر هر دیوار را نشانه گذاری می کنیم سپس به وسیله ریسمان رنگ یک خط سراسری می کشیم. به این ترتیب اندازه ها دقیق و کلیدها و پریزها هر کدام در سطحی کاملا استاندارد روی دیوار قرار می گیرند.

۴- شیار زدن مسیر لوله ها با شابلون ودستگاه شیارزن.

۵- کندن قوطی کلیدها با دستگاه.

هنگامی که نقشه و طرح کلی شما آماده و خط تراز اجرا شد باید مکان هایی که می خواهیم لوله ها و قوطی های برق را جا دهیم کنده شوند. این کار به روش سنتی با استفاده از تیشه های برقکاری و چکش و قلم انجام می گرفت ولی اکنون با پیشرفت صنعت دستگاه های پیشرفته ایی برای این کار تولید شده اند. که عبارتند از:

الف- شیار زن: 

این دستگاه بسیار کار آمد می تواند در کندن جای لوله ها و قوطی ها بسیار با دقت عمل کرده و تنها مکان مورد نیاز برای جا دادن آن ها را بکند.  نمونه های تک تیغ و دو تیغ این دستگاه ها در بازار موجود می باشند که نمونۀ دو تیغ آن ها قابل تنظیم بوده و شما می توانید یک اندازه خاص برای برش روی دیوار را به دستگاه بدهید.

ب- بتن کن یا هیلتی: 

این دستگاه یک چکش برقی قوی است که می تواند بتن و آجر را به راحتی بکند و برای مواردی که نیاز به کندن بتن و آجر داریم می توانیم ار آن بهره ببریم. نمونه های مختلفی نیز از این دستگاه در بازار موجود می باشد.

۶- سوراخ کردن روشنائی سقفی توسط دستگاه (در مورد سقف کاذب، روی سقف ساپورت خورده و روی آن لوله فیکس می شود).

۷- نصب قوطی کلید روی دیوار توسط شابلون و تراز کردن دقیق آن ها.

 در این مرحله باید قوطی های برق که مخصوص نصب کلید و پریز در آینده می باشند روی دیوار نصب شوند. طبق نقشه و یا ایده کلی خودتان مکان هایی را که برای نصب کلیدها و پریزها و جعبه فیوز روی دیوار در نظر گرفته ایم قوطی گذاری کرده و محکم می کنیم. این محکم کردن می تواند بوسیله گچ انجام شود. در انجام این کار باید دقت شود که قوطی ها با دیوار در یک سطح قرار داده شوند.  

۸- جوشکاری و ساپورت زدن برای فیکس کردن لوله پولیکاهای که برای ورودی و خروجی لوله های که داخل جعبه فیوز آورده می شود.

۹- جوشکاری و ساپورت زدن برای فیکس کردن لوله پولیکاهای که برای ورودی و خروجی لوله های که داخل جعبه آنتن و تلفن آورده می شود.

۱۰- اجرای لوله پولیکا گذاری توسط گرما و خم کاری توسط مشعل و فنر  و آب بندی آن توسط چسب پولیکا.

لوله های برق معبر سیم های برق، تلفن و آنتن به مکان های مختلف ساختمان می باشند و پس از قوطی گذاری باید لوله های برق در جای خود محکم شوند. تعداد و روش لوله گذاری به نقشه اصلی بستگی دارد. انواع مختلفی از لوله های برق موجود می باشند که می توان به لوله های فلزی، گالوانیزه و هم چنین فراگیرترین آن ها یعنی لوله های P.V.C اشاره کرد. لوله های برق طبق استانداردهای برق ساختمان برای ارتباط با نقاط مختلف از کف ساختمان عبور می کنند و هم چنین از لوله های خرطومی نیز در برخی جاها جهت لوله کشی هایی با مسیر کوتاه استفاده می شود. هنگامی که بخواهیم لوله ای را به یک مسیر عمودی امتداد دهیم از زانو های 90 یا 45 درجه استفاده می کنیم. 

۱۱- جوشکاری و ساخت ساپورت برای سینی برق بر روی داکت مشخص شده از روی نقشه (این سینی برق ها برای ورود کابل های برق تلفن آنتن ماهواره و ... نیازهای ساختمان به طور مجزا داخل داکت های ساختمان فیکس و وارد باکس های مورد نیاز خود می شود).

۱۲- پوشش کامل روی لوله پولیکا های که در کف ساختمان کار شده است.

۱۳- نصب جعبه فیوز و تراز کردن آن در جاهای مشخص توسط نقشه.

۱۴- نصب جعبه آنتن و ماهواره و تلفن و تراز کردن آن در جاهای مشخص توسط نقشه.

۱۵- تأمین ارتینگ ساختمان (نصب پلیت و سیم مسی وزغال ونمک برای راه اندازی چاه ارت و ازآنجا به سینی برق و به مصرف کننده ها).

۱۶- لوله فولادی گذاری در شرایطی که نقشه تعیین کرده است(در پارکینگ های اداره جات داخل روشنائی آسانسور و روشنائی موتور خانه).

۲- مرحله دوم:  (بعد از کف سازی و کاشی کاری و سفید کاری دیوار)

۱- تمیز کردن قوطی کلیدها وبریدن لوله های اضافی روی کار.

۲- سیم گذاری داخل لوله پولیکا (رنگ سیم ها و قطر سیم ها و جنس سیم ها از روی استاندارد انتخاب می شود).

یک از مهم ترین قسمت های برق ساختمان سیم کشی می باشد. در این مرحله سیم کشی کامل یک واحد مسکونی انجام می شود و سیم های برق و تلفن و آنتن و غیره از لوله های مختلف عبور داده و به قوطی های مشخص شده امتداد می دهیم. عبور سیم های برق از لوله ها امکان پذیر نمی باشد مگر این که از یک وسیلۀ مخصوص به نام فنر سیم کشی استفاده شود و به این شکل عمل می شود که ابتدا فنر را از لوله ها عبور داده سپس سیم ها را به انتهای فنر وصل کرده و سر دیگر فنر را می کشیم. نمونه های فلزی و نوع مرغوب پلاستیکی فنرها در بازار موجود می باشد. 

۳- انداختن کابل شیلد دار برای بلندگوها و از آنجا به ولوم های همان اتاق و از آنجا به فیشهای پشت آمپلی فایرها.

۴- کابل کشی برق از داخل جعبه فیوز و رد کردن داخل سینی برق و بست زدن و از آنجا به زیر کنتور (درصورت داشتن دیزل ژنراتوراین کابل ها داخل موتور خانه و وارد تابلو های مخصوص خودش می شود).

۵- کابل کشی تلفن – آنتن ماهواره و آیفون از تابلوهای مخصوص خود و رد کردن داخل سینی مخصوص خودش و بست زدن کابل ها و از آن جا به باکس های مخصوص خودشان.

۶- اتصالات سر سیم ها در داخل قوطی کلید - جعبه فیوزها – روشنائیها – توکارها – و جعبه آنتن – ماهواره- تلفن – اعلام حریق- UPS (نصب دستگاه های تغذیه  UPS به شرکت های مسئول مرتبط می شود).

پس از سیم کشی باید سیم ها را تقسیم بندی کرد و به هر کلید و یا پریز برق رساند و سیم های روشنایی ها را در قوطی مربوطه قرار داد که به این مرحله سیم بندی می گویند. سیم بندی ها بسیار مهم می باشند زیرا اگر در این مرحله اشتباهی صورت گیرد باعث اتصالی و اشکال در سیستم خواهد شد. 

۷- قلع اندود کردن کل اتصالات و سر سیم ها توسط حوضچه قلع

۸- عایق کاری اتصالات توسط وارنیش حرارتی و کانکتور (جایگزین لنت برق).

۹- اجرای کابل کشی مربوط به بیرون ساختمان نصب نور افکن ها در نما.

۳- مرحله سوم: (بعد از نقاشی و کف تمام شده)

۱- بستن کلید و پریز و تراز کردن آن ها.
۲- بستن ترمینال روی سر سیم ها.
۳- نصب دتکتور های دود و شستی آن ها روی جاهای تعیین شده.
۴- نصب فیوزها داخل جعبه فیوز و وایرشو زدن سرسیم ها و فیوز بندی آن ها.
۵- نصب آیفون تصویری بستن سوکت ها و شستی های مربوط به آن.
۶- نصب آنتن مرکزی و سوئچینگ های مربوط به آن.
۷- نصب سوئچینگ های ماهواره (نصب و راه اندازی ماهواره بر عهده شرکت های مربوط می باشد).
۸- نصب چراغ های سنسوردار در راه پله و پارکینگ ها.
۹-نصب چشم لایتینگ در سرویسها برای هود مرکزی (این چشم ها پس از عمل کردن به کنتاکتور و سپس کنتاکتور به سانتیفوژ فرمان داده و باعث تهویه سرویس ها می شود).
۱۰- نصب نور مخفی های داخل سقف کاذب و کفی های روی سرامیک.

۴- مرحله چهارم: (نصب تجهیزات برقی)

۱- نصب تابلوی برق موتورخانه (تجهیزات داخل تابلوبرق بر اساس نیازهای موتور خانه انتخاب و توسط تابلو ساز ساخته می شود).
مرحلۀ نهایی سیم کشی برق ساختمان نصب می باشد. در این مرحله کلیدها، پریزها، سرپیچ ها، آیفون و فیوزها نصب و برای برق دادن به واحد مسکونی اماده می شوند. در این مرحله باید سعی شود تمامی نصبیات با دقت و ظرافت نصب شوند زیرا این کار در تائید مهارت و سلیقۀ کار شما نزد مشتری بسیار مؤثر خواهد بود. در این مرحله برای نصب حبایی ها، چراغ های دیواری، فن ها، آیفون باید از دریل استفاده شود.
۲- نصب پایۀ سینی برق روی دیوار وفیکس کردن سینی برق روی آن.
۳- نصب لولهۀ زیرسینی برق و از آن جا روی الکتروموتورها و ترموستات ها و مصرف کننده های دیگر.
۴- کابل کشی از تابلو برق روی سینی برق و داخل لوله از آن جا به سر الکترو موتورها و ترموستات ها و مصرف کننده ها.
۵- وایرشو زدن و شماره زدن سر سیم ها و بستن آن روی تخته کِلِم الکتروموتورها وترموستات ها و مصرف کننده ها واز آنجا به ترمینال زیر تابلو برق.
۱۳ اسفند ۹۶ ، ۱۳:۱۱ ۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
ÁЯϺÀИ
يكشنبه, ۱۳ اسفند ۱۳۹۶، ۱۲:۳۰ ب.ظ ÁЯϺÀИ
ارت تستر

ارت تستر

ارت تستر یا ارت سنج و یا همان دستگاه تست مقاومت زمین شبیه میگر برای اندازه گیری مقاومت طراحی گردیده با این تفاوت که مقاومت زمین بسیار کمتر از عایق های معمول می باشد. در حقیقت رنج میگر در بازه مگا اهم و تستر مقاومت زمین در حدود اهم می باشد.

از دستگاه تست مقاومت زمین(ارت تستر) معمولاً برای اندازه گیری مقاومت بین دو نقطه زمین در حدود 5 یا 10 اهم است استفاده می کنند. ارت تسترها معمولاً دارای سه عدد کانکشن هستند که به کمک میله ای فلزی امکان اتصال به زمین داشته و به نام الکترودهای جریان، زمین، و پتانسیل شناخته می شوند.

ایمنی و جلوگیری از برق گرفتی مهم ترین اصل در طراحی سیستم برق ساختمان است. لذا جهت رفع خطر برق گرفتگی، از روش زمین کردن دستگاه های برقی استفاده می کنند. بدین صورت که بدنه فلزی دستگاه ها را به زمین متصل می کنند. لذا با احداث چاه ارت، و اتصال رسانایی از ساختمان تا زمین این امنیت تامین می شود. الزاماً وجود پریزهای ارت دار معرف داشتن چاه ارت نیست و باید طبق قانون نظام مهندسی طبق قوانین ارتینگ چاه حفر و طبق استاندارد ساختمان به ارت متصل شود. چاه ارت طبق قوانین و استانداردها ایجاد شده باید شرایطی جهت کسب مجوز داشته باشد. مقاومت چاه ارت بسیار حائز اهمیت است و باید مقدار کمی باشد. 

به طور مثال برای ساختمان های مسکونی مقاومت باید زیر 2 اهم باشد. لازم است سالی یکبار این مقاومت تست شود تا در صورت افزایش آن اصلاحات لازم صورت گیرد. هم چنین در بیمارستان ها و شرکت هایی با شبکه های کامپیوتری و سرور وجود چاه ارت الزامی ست.

اندازه گیری مقاومت زمین با ارت سنج سه سیمه با استفاده ار دو میخ کمکی از متداول ترین روش های اندازه گیری ارتینگ چاه می باشد. در این روش از یک الکترود و دو میخ کمکی استفاده می شود که در یک راستا و در فواصل معین "حدود 5 الی 10 متر از یکدیگر" قرار می گیرند و با استفاده از سیم های رابط کابل ارت سنج به دستگاه متصل می شود.

دستگاه ارت تستر افت پتانسیل را در ناحیه بین الکترود و میخ کمکی نزدیک به الکترود اندازه میگیرد و در ادامه دستگاه با ایجاد جریان متناوب ثابت با دورترین میخ کمکی به صورت خودکار میتواند با استفاده از قانون اهم V=IR مقدار مقاومت زمین را محاسبه کند.

۱۳ اسفند ۹۶ ، ۱۲:۳۰ ۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
ÁЯϺÀИ
يكشنبه, ۱۳ اسفند ۱۳۹۶، ۱۲:۱۹ ب.ظ ÁЯϺÀИ
تاکو متر

تاکو متر

تاکو متر یا دور سنج و یا سرعت سنج یکی از دستگاه هایی است که جهت اندازه گیری سرعت دوران، تعداد دور و سرعت خطی  یک جسم دوار به کار می رود. دور سنج ها با توجه به کاربرد آن به انواع دورسنج تماسی و غیر تماسی تقسیم می شوند که در مکان هایی که با سرعت بالا مواجه هستیم و یا مواردی که نمی توان با شی تماس برقرار کرد از دورسنج های غیر تماسی استفاده می شود. از تاکو مترها برای اندازه گیری سرعت موتورهای دوار، فن های متحرک، اندازه گیری سرعت خطوط طولی نظیر نوار نقاله و ... استفاده کرد.

تاکومتر وسیله ایست که تعداد چرخش یک قطعه را در یک بازۀ زمانی مشخص اندازه گیری می کند. معمولاً این وسیله بر روی دستگاه هایی قرار می گیرد که بخواهند تعداد دور چرخش میل لنگ در موتور را اندازه بگیرند.

در تجهیزات تست و اندازه گیری، تعداد دور را می توان به شکل مکانیکی یا الکتریکی یا نوری اندازه گرفت که این اندازه گیری در تجهیزات دایره ای شکل و موتورهای الکتریکی کاربرد دارد. در انتهای دورسنج های یا تاکومتر  مکانیکی یک برآمدگی هست که دوکی شکل یا به شکل استوانه می باشد که برای تماس با قطعه ی دوار  طراحی شده است. در تاکومتر های مکانیکی با افزایش سرعت و تعداد دور بر دقیقه این مقدار مکانیکی تبدیل به الکتریکی می شود. به عنوان نمونه وقتی به شافت یک آرمیچر زائده متصل شود قادر است مقدار سرعت و دور بر دقیقه را اندازه گیری کند.

معمولاً در دورسنج های نوری لیزری از طریق چسباندن یک برچسب منعکس کننده لیزر تابشی از دستگاه تعداد دور بر دقیقه و سرعت را  میتوان اندازه گرفت. دورسنج های یا تاکومتر نوری دیگر که استروبوسکوپ نام دارند مکانیزم خاصی دارند بدین شکل که در استروبوسکوپ با فرکانسهای مختلف یک فلاش را  میتوان تحریک کرد. در واقع  یک فلاشر روشن و خاموش میشود و فلاش میزند.

با توجه به این که چشم ما می تواند فلاش های لحظه تصویر را ببیند به عنوان توضیح وقتی که فرکانس چرخش  با فرکانس فلاش زدن یک فن مساوی شد، تجهیز دوار را ثابت می بیند که بدین شکل اولین فرکانس گردش دستگاه که بیانگر دور بر دقیقه یا rpm است به دست می آید.

انواع تاکو مترها:

۱- دورسنج مکانیکی:

این نوع دورسنج ها با برقراری تماس با جسم کار خود را انجام می دهند، معمولاً در انتهای دستگاه یک برآمدگی دوکی شکل یا اتوانه ای شکل جهت تماس با جسم دوار تعبیه گردیده است که هم زمان با افزایش سرعت و تعداد دور بر دقیقه دستگاه با تبدیل این کمیت مکانیکی به الکتریکی برای مثال اتصال زائده به شافت یک آرمیچر میتواند مقدار سرعت و دور بر دقیقه را اندازه گیری نماید.

۲- دورسنج نوری یا لیزری:

در نمونه های نوری لیزری معمولاً به کمک چسباندن یک برچسب منعکس کننده لیزر تابشی از دستگاه میتوان سرعت و تعداد دور بر دقیقه را اندازه گیری کرد.

در نمونه های دیگر دورسنج نوری که به استروبوسکوپ معروف هستند از مکانیزم جالبی استفاده کرده به این صورت که در ابزار استروبوسکوپ با فرکانس مختلف می توان یک فلاش را تحرک کرد و فلاشری شروع به خاموش و روشن شدن و فلاش زدن می کند. در چشم ما با توجه به این که در فلاشهای لحظه تصویر را به وضوح می بیند در حالتی که فرکانس فلاش زدن دستگاه با فرکانس چرخش برای مثال یک فن برابر شد، جسم دوار را به صورت ثابت و بدون حرکت می بیند که از این روش می توان اولین فرکانس کردش دستگاه که معرف دور بر دقیقه یا rpm است را به دست آورد.  از استربوسکوپ جهت تشخیص عیوب سطح ورق ها و یا سطوحی که عیوب متوالی و با فاصله زمانی مشخص در خط تولید دارند می توان استفاده نمود. 

کاربرد:

۱- جهت اندازه گیری سرعت موتورهای دوار غیر قابل دسترس

۲- فن های متحرک، پمپ ها چرخ دنده و ماشین آلات

۳- خطوط تولید خودرو

۴- دستگاه های پروانه دار

۵- کنترل و اندازه گیری سرعت خطوط طولی نظیر نوار نقاله

۶- جهت تشخیص عیوب سطح ورق ها و یا سطوحی که عیوب متوالی و با فاصله زمانی مشخص در خط تولید دارند میتوان از از استربوسکوپ استفاده نمود.

۱۳ اسفند ۹۶ ، ۱۲:۱۹ ۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
ÁЯϺÀИ
يكشنبه, ۱۳ اسفند ۱۳۹۶، ۱۱:۴۵ ق.ظ ÁЯϺÀИ
پاور متر

پاور متر

پاور متر یا توان سنج دستگاه هائی هستند که برای محاسبۀ توان، انرژی، توان اکتیو و راکتیو، فاکتور توان و اندازه‏ گیری ولتاژ، جریان طراحی گردیده ‏اند .همان طور که می دانید توان معرف انرژی در واحد زمان می باشد و با واحد وات اندازه گیری می شود و در الکتریسیته از حاصل ضرب ولتاژ در جریان به دست می ‏آید. این در حالی است که در سیستم های الکتریکی، خصوصاً در جریان متناوب نیاز به آنالیز بسیاری از فاکتورها می باشد که در تولید و نحوۀ انتقال انرژی و مصرف آن در تجهیزات الکتریکی بسیار موثر می باشند. 

پاور مترها می تواند چندین پارامتر را به صورت هم زمان اندازه گیری کنند و بیانگر میزان مصرف انرژی الکتریکی دستگاه متصل شده باشد. به کمک این توان سنج می توانید مقدار مصرف انرژی الکتریکی توسط یک دستگاه الکتریکی را محاسبه کنید. در واقع می توان این دستگاه را به عنوان یک پاورمتر، ولت متر، آمپر متر، انرژی الکتریکی متر به صورت مجزا در نظر گرفت و برای اندازه گیری میزان مصرف انرژی دستگاه های پر مصرف در منازل و یا در کارگاه ها می توان از این پاور متر کوچک استفاده کرد و میزان هزینه ها را با مصرف بهینه کاهش داد. به کمک این دستگاه می توان قیمت هر کیلو وات ساعت برق مصرفی را تنظیم کرد و در نهایت مقدار هزینه مصرف برق را به صورت جزیی توسط یک دستگاه خاص بررسی کرد. به کمک این دستگاه می توان پارامترهایی از جمله پاور فاکتور یا همان کسینوس فی و فرکانس را نیز اندازه گیری کرد.

پاورمتر جهت اندازه گیری مقادیر ولتاژ و جریان شبکه برق AC (متناوب) و DC (جریان مستقیم) با پشتیبانی از خروجی های مختلف رله، دیجیتال، آنالوگ و شبکه استفاده از صفحه نمایش LCD و LED با بهترین کیفیت و تکنولوژی روز. تنظیمات آسان به وسیله کلیدهای تعبیه شده در جلوی نمایشگر.

در اصطلاح به پاور متر Power meter آمپر متر و یا ولت متر گفته می شود و همین طور نمایشگر جریان یا ولتاژ که بیشترین مصرف آن ها بر روی تابلو های برق است تا بتوان به وسیلۀ آن ها مقدار جریان و ولتاژ را نمایش داد. 

مشخصات فنی:

۱- اندازه گیری ولتاژ از 100.0 تا 260.0 ولت با دقت 1%

۲- اندازه گیری جریان از 0 تا 16.00 آمپر

۳- اندازه گیری فرکانس از 45 تا 65 هرتز

۴- اندازه گیری توان از 0 تا 3680 وات

۵- اندازه گیری پاور فکتور (ضریب توان) 0 تا 1.00

۶- اندازه گیری توان مصرفی از 0 تا 10 هزار کیلو وات ساعت

۷- قابلیت تنظیم هزینه مصرفی به ازای هر کیلو وات ساعت

۸- دارای تایمر برای محاسبه زمان از 1 دقیقه تا 9999 روز

۱۳ اسفند ۹۶ ، ۱۱:۴۵ ۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
ÁЯϺÀИ
يكشنبه, ۱۳ اسفند ۱۳۹۶، ۱۱:۲۷ ق.ظ ÁЯϺÀИ
RCT متر

RCT متر

RST متر و یا توالی سنج فاز  ابزاری است که به منظور مشخص کردن جهت فاز و هم چنین گردش موتور به کار می رود. معمولاً توالی سنج ها توالی صحیح فاز را با یک صدای بوق و یا چراغی اعلام می کنند. توالی سنج های فاز با کاربری آسان توانایی آشکار سازی فاز را با دقت بالا در مدارات سه فاز دارا می باشند و به راحتی در محیط های سیم کشی قابل استفاده می باشند، با قراردادن 3 چنگک دستگاه بر روی هر فاز می توان تست مربوطه را انجام داد در برخی از مولتی متر های تست ولتاژ و جریان هم قابلیت عمل تست توالی فاز وجود دارد. توالی سنج های فاز کاربردهای فراوانی در صنایع مختلف دارد و به راحتی قابل استفاده می باشند. در نوعی دیگر از توالی سنج های القایی با استفاده از تکنولوژی جدید اجازه تست ایمنی را بدون تماس مستقیم بین پراب و سیم را فراهم می کند و چرخش فاز را با نور چرخشی LED ها و زنگ قابل شنیدن منطقی نشان می دهد.

گاهی اوقات در ورودی ترمینال باکس ها می بینیم که U, V و W نام گزاری شده در حالی که طبق  استاندارد IEC 60034_8 مشاهده می شود که شماره گذاری ترمینال ها و جهت چرخش موتور با ورودی L1 ,L2 ,L3 مشخص شده است، بنابراین R ,S وT به چه معناست و در سر بندی ژنراتورهل چه تفاوتی با U, V و W دارند ؟!!

در ژنراتور 3 فاز، 3 سیم پیچ وجود دارد که معمولاٌ با نام های A, B, C _ U, V ,W _ R, S, T نام گزاری می شوند. جهت فاز یا توالی فاز با توصیف طراح در ورودی و خروجی نام گذلری شده است. پس اگر جهت فاز  را با  R, S ,T نام گذاری کرده باشند R به جای U نام گذاری شده و همین طور S بخه جای V و T به جای W است ولی بخش مشترک بین آن ها شماره ترمینال ها هستند که در ورودی  1. 3. 5 و در خروجی 2. 4. 6 است.

دستگاه های سه فاز نظیر پمپ ها، کمپرسورها، و … بایستی فازهایشان به ترتیب درستی وصل شود تا از خرابی آن ها جلوگیری شود. این دستگاه ها عموماً هنگامی که به اشتباه وصل شوند جریان کمتری را می کشند و می توانند به آسانی توسط یک آمپروب (گیره روی آمپر متر) برای میزان جریانی که از شبکه می کشند امتحان شوند. برای مثال آزمایش یک هوا ساز که دارای یک کمپرسور است، می توان فهمید که اگر این وسیله به صورت غلطی به برق سه فاز متصل شود، جریان بسیار کمی را خواهد کشید و بنابراین جای هر کدام از دو سیم برق را می توان برای تغییر فازها عوض کرد. به همین منظور برای تشخیص جهت فاز و همچنین گردش می توان از موتور توالی سنج فاز استفاده کرد.

بدون نیاز به دادن انرژی اولیه به موتور با اتصالات موقت از منبع می توان جهت گردش موتور را مشخص کرد اما به علت زمان بر بودن، هزینۀ بالا  و کاملاً خطر ناک بودن  اتصالات موقت  در ولتاژ بالا روش قابل اطمینانی نمی باشد. هم چنین انواع خاصی از سیستم ها هستند که نباید در جهت معکوس چرخانده شوند در این گونه موارد اتصالات موقت احتمال 50% برای درست کار کردن دستگاه رابه ما می دهد.

 R S T  متر ها این قابلیت را به ما می دهند تا  به درستی و بدون ایجاد خطر در هر لحظه کاری موتور جهت گردش آن را مشخص کرد. این دستگاه ها که توالی فاز سنج نیز  نامیده می شوند علاوه بر  چراغ LED که جهت حرکت موتور را مشخص میکند یک صفحه نمایشگری بر روی این دستگاه تعبیه شده تا جهت فاز ها را نشان دهد به دلیل این که دستگاه های  3 فاز پر قدرت صنعتی برای این که به درستی کار کنند باید فاز های آن ها به ترتیب درستی متصل شوند. این دستکاه کارایی بسیار آسانی دارد به گونه ای 3 شاخک ورودی آن به سر ورودی دستگاه متصل می شود و عمل اندازه گیری را انجام می دهد. برخی از مدل های این توالی فاز متر ها علاوه بر وظیفه حوزه کاری خود ولتاژ و جریان را به طور هم زمان اندازه می گیرند.

۱۳ اسفند ۹۶ ، ۱۱:۲۷ ۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
ÁЯϺÀИ
يكشنبه, ۱۳ اسفند ۱۳۹۶، ۱۱:۱۲ ق.ظ ÁЯϺÀИ
LCR متر

LCR متر

LCR متر یکی از ابزار تست در گروه تجهیزات تست الکترونیکی است که برای اندازه گیری مقادیر ۳ کمیت اندوکتانس (سلف) (L)، خازن (C) و مقاومت (R) از یک سیستم به کار می رود. در نسخه های ساده تر از این ابزار ارزش های واقعی این مقادیر اندازه گیری نمی شوند، بلکه امپدانس داخلی اندازه گیری شده و برای نمایش به خازن مربوطه و یا مقدار اندوکتانس تبدیل شده است و قرائت خواهد شد.

به کمک این LCR سنج می توانید مقدار مقاومت را در بازه ۲۰ اهم تا ۲۰۰۰ مگا اهم ، مقدار سلف را در محدوده ۲۰ میکرو هانری تا ۲۰۰۰ هانری و همچنین مقدار خازن را در بازه ۲۰ پیکو فاراد تا ۲۰ میلی فاراد با دقت بالا اندازه گیری و محاسبه کرد . علاوه بر این فرکانس تست این مدل LCR سنج حرفه ای تا ۱۰ کیلو هرتز است و می تواند تا فرکانس تست ۱۰۰ کیلو هرتز را نیز تولید کند .

مشخصات فنی:

۱- قابلیت اندازه گیری مقدار مقاومت در محدوده: ۲۰ اهم تا ۲۰۰ مگا اهم

۲- قابلیت اندازه گیری مقدار سلف در محدوده: ۲۰ میکرو هانری تا ۲۰۰۰ هانری

۳- قابلیت اندازه گیری مقدار خازن در محدوده: ۲۰ پیکو فاراد تا ۲۰ میلی فاراد

۴- قابلیت خاموشی به صورت خودکار

۵- دارای نشانگر اضافه بار

۶- دارای نشانگر ضعیف بودن باطری

۱۳ اسفند ۹۶ ، ۱۱:۱۲ ۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
ÁЯϺÀИ
يكشنبه, ۱۳ اسفند ۱۳۹۶، ۰۱:۲۳ ق.ظ ÁЯϺÀИ
ترمو متر

ترمو متر

ترمو متر یا حرارت سنج دستگاهی است که درجه حرارت را می توان به وسیله آن اندازه گرفت. دما از فاکتورهای مهم در فرآیندهای صنعتی است. روش های متفاوتی برای اندازه گیری دما وجود دارد و به دنبال این روش ها دستگاه های مختلفی تولید می شود.  از جمله کمیت های مهمی که در واحد های صنعتی از اهمیت ویژه ای برخوردار است، دمای سیستم می باشد. که با توجه به نیاز ، علاوه بر سنجش میزان درجه حرارت، اغلب توانایی تولید سیگنال کنترلی و همینطور سوئیچ را نیز دارا می باشند.

در بیشتر پروسه های صنعتی دما نقش اساسی را ایفا می کند. با توجه به نقش مهم آن در این فرآیندها کنترل دما اهمیت پیدا می کند و از مکانیزم های متفاوتی برای کنترل دما استفاده می شود.  علاوه بر سنجش درجه حرارت، ترمومتر قادر به تولید سیگنال کنترلی و سوئیچ نیز می باشد. این دستگاه دو جزء مهم دارد: حسگر حرارتی و ابزارهای تبدیل این تغییرات حرارتی به یک مقایس.در صورتیکه دستگاهی ساخته شود که توسط آن بتوان میزان انرژی منتشر شده از یک منبع انرژی را اندازه گیری کرد در نتیجه ی دمای جسم را هم می توان به وسیله آن کنترل کرد.

از انواع روش های اندازه گیری دما می توان به اندازه گیری با ترمومترهای تماسی و ترمومتر لیزری اشاره کرد. روش تماسی در حقیقت از تماس یک سنسور که میتواند ترموکوپل یا ترمورزیستنس (PT100) باشد استفاده کرد. این روش اندازه گیری در مدل های آنالوگ بیشتر به روش بیمتال یا Gas-filled که از یک حباب و لوله موئین درست شده است انجام م یشود. 

روش اندازه گیری غیر تماسی بیشتر بر اساس مقدار تابش فروسرخ که جسم هدف از خود به محیط ساطع می کند استفاده می شود این دماسنج ها به پیرو متر یا تفنگی یا لیزی مشهور هستند. دلیل استفاده از واژه لیزری استفاده از باریکه نور لیزر برای مشخص شدن هدف می باشد.

حرارت سنج های نسل جدید شامل ترمومتر های تماسی و  لیزری از جمله ابزارهای مهم جهت جهت تعمیر،تنظیم و عیب یابی در صنایع پزشکی، غذایی ، برق والکترونیک و ... می باشند.

انواع ترمو متر:

۱- ترمو متر دیجیتال

۲- ترمو متر عقربه ای

۳- ترمو متر لیزری

۴- ترمو متر گازی

۵- ترمو متر میله ای

در انتخاب برخی از انواع ترمومتر باید به موارد زیر دقت شود:

۱- دقت اندازه گیری 

۲- توانایی اتصال به سیستم کامپیوتری و ذخیره اطلاعات

۳- بازه ی اندازه گیری 

۴- نوع سنسور قابل اتصال

۵- تعداد سنسورهای ورودی و ...

۱۳ اسفند ۹۶ ، ۰۱:۲۳ ۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
ÁЯϺÀИ
شنبه, ۱۲ اسفند ۱۳۹۶، ۰۹:۵۶ ب.ظ ÁЯϺÀИ
میکرو متر

میکرو متر

میکرو متر یا ریزسنج ابزاری برای اندازه‌گیری طول با دقت زیاد است.

میکرو متر برای اندازه‌گیری قطعاتی که بایستی دقیق تراشیده شوند به‌کار گرفته می‌شود. دقت میکرو متر به‌مراتب بیشتر از دقت کولیس‌ها است. میکرو مترها ازنظر سیستم اندازه‌گیری مانند کولیس دو نوعند که آن ها را میکرومترهای اینچی و میکرومترهای میلی متری می‌نامند. میکرو متر از بخش‌های مختلفی تشکیل شده‌است، که عبارتند از: فک ثابت، فک متحرک، استوانهٔ مدرج و یا همان خط‌کش میکرومتر، پوستهٔ مدرج یا ورنیهٔ میکرو متر، و کمانی که برای گرفتن میکرو متر از آن استفاده می‌شود. در قسمت انتهایی میکرو متر یک جغجغه است و اهرمی که در هنگام اندازه‌گیری قفل می‌شود.

انواع میکرو متر:

میکرو مترها به انواع مختلفی تقسیم بندی می شوند. اگر میکرو متری قطر خارجی را اندازه گیری کند به آن میکرو متر خارجی می گویند و اگر قطر داخلی را اندازه گیری کند به آن میکرو متر داخلی می گویند.

۱- میکرو متر خارجی ورنیه اى:

۲- میکرو متر خارجى عقربه اى و ورنیه اى (دوکاره):

۳- میکرو متر خارجی دیجیتالى و ورنیه اى (دو کاره):

 ۴- میکرو متر داخلى ورنیه اى:

۵- میکرو متر داخلى دیجیتال:

۱۲ اسفند ۹۶ ، ۲۱:۵۶ ۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
ÁЯϺÀИ
شنبه, ۱۲ اسفند ۱۳۹۶، ۰۹:۵۵ ب.ظ ÁЯϺÀИ
گوس متر

گوس متر

گوس متر یا تسلامتر که در فارسی به آن میدان سنج نیز می گویند وسیله ای برای اندازه گیری میدان مغناطیسی می باشد. 

این شدت سنج های میدان مغناطیسی می توانند میزان شدت را هم در یک جهت و هم در سه جهت x ،y، ,z اندازه گیری نمایند. میدان الکترومغناطیسی با دو واحد تسلا و گوس قابل اندازه گیری می باشد.  گوس متر هایی وجود دارند که می توانند میزان میدان مغناطیسی را در رنج های فرکانسی بالا یا پایین اندازه گیری نمایند. میزان و درجه تشعشات که در ویدئو ترمینال ها، فن ها، سیستم کنترل سیم کشی، خطوط برقی و غیره به کار رفته است را بسیار دقیق اندازه گیری کند. EMF مخفف "ELECTRO MAGNETIG FIELD" میدان الکترومغناطیسی می باشد و ELF مخفف "EXTREMELY LOW FREQUNCY" فرکانس بسیار پایین می باشد.

گوس مترها به منظور اندازه گیری سریع، آسان و دقیق میزان تشعشع میدان الکترومغناطیسی اطراف خطوط برق، وسایل منزل و تجهیزات صنعتی طراحی شده است. میدان سنج دامنه اندازه گیری وسیعی دارد، و دارای سه دامنه 20 ، 200 و 2000 میکرو تسلا می باشد. دستگاه میدان سنج از نظر اقتصادی مقرون به صرفه است و برای اندازه گیری تشعشع میدان الکترومغناطیس در پهنای باندهای وسیعی از 30 تا 300 هرتز طراحی و کالیبره شده است. 

محدوده وسیعی از میدان مغناطیسی را می توان با استفاده از این دستگاه استفاده کرد و یکی از بهترین گزینه ها برای استفاده در صنعت، مکانیک، برق و آزمایشگاه ها می باشد. قابلیت اندازه گیری میدان بر اساس گوس و میلی تسلا می باشد. این مدل دستگاه قابلیت اندازه گیری میدان AC/DC را دارا می باشد. پراب جدا ست و به راحتی می توان سنسور دستگاه را در مکان های غیر قابل دسترس استفاده کرد.قابلیت ذخیره داده های اندازه گیری بر روی کارت حافظه 1 تا 16 گیگا بایت را دارا می باشد و جهت انتقال داده ها به PC  بررسی و آنالیز می توان توسط پورت USB و RS232 استفاده کرد. 

کاربردها:

• شرکتهای تولید برق

• کارخانجات تجهیزات الکترومغناطیسی مانند فن ها، ژنراتورها و ویدئو مانیتورها

• ایستگاه های کامپیوتری

• عیب یابی و تصدیق سیم کشی

• تطبیق FCC

• تعمیر ونگهداری نوار مغناطیسی

• آزمایشگاههای کالیبراسیون

• پایش و عیب یابی پسماند میدان های مغناطیسی باقی مانده از استفاده تجهیزاتی که این میدان را تولید می کنند، نظیر جرثقیل های آهنربائی

۱۲ اسفند ۹۶ ، ۲۱:۵۵ ۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
ÁЯϺÀИ
شنبه, ۱۲ اسفند ۱۳۹۶، ۰۹:۳۲ ب.ظ ÁЯϺÀИ
لوکس متر

لوکس متر

لوکس متر یا لایت متر و یا نورسنج ایزاریست برای اندازه گیری شدت نور محیط استفاده می گردد. لوکس متر وسیله اندازه گیری شدت روشنایی با واحد lux می باشد، دستگاه مورد نظر شدت نور بر سطح سنسور را حس نموده و با توجه به ضرایب تبدیل اختصاص داده شده به دستگاه دیجیتالی شدت روشنایی محلی که سنسور در آن واقع است را نشان می دهد.

اندازه گیری شدت روشنایی با دستگاهی به نام نور سنج یا لوکس متر انجام می شود. هر نورسنج از سه جزء اساسی تشکیل شده است که عبارتست از دریافت کننده، پردازشگر و نمایشگر

در عکاسی، نور سنج برای تعیین مقدار نور، جهت تنظیم میزان ورودی آن به دوربین مورد استفاده قرار می‌گیرد. به طور معمول یک نور سنج شامل یک پردازشگر، که ممکن است به صورت دیجیتال یا آنالوگ باشد، امکان تعیین سرعت شاتر و عدد f را به عکاس می دهد. البته نورسنج‌ها با با درجه سرعت فیلم مورد استفاده مچ شده باشند.

ببیشتر ما در کار با دوربین های عکاسی و فیلمبرداری امروزی به نوعی از این سنسور استفاده کرده ایم. در بیشتر نمونه های امروزی این ابزار از نوعی سنسورهای فتوولتیک سلینیوم و سیلیکون استفاده می کنند. سنسورهای نورسنج به نسبت نوری که از سوژه می گیرند، ولتاژ تولید می کنند و با مدار مناسب میتوان بر حسب واحد شدت نور یعنی لوکس کالیبره نمود.

در استانداردهای مهندسی برای هر مکانی با توجه به کاربری آن میزانی از شدت روشنایی در نظر گرفته شده است که جداول آن ها به تفکیک کاربری های متفاوت، حداقل و حداکثر و شدت روشنایی مورد نیاز و حتی شدت روشنایی پیشنهادی را معین کرده است و بر اساس آن ها می توان شدت نور یک محیط را به صورت استاندارد با نرم افزارهای کامپیوتری dialux یا calclux و یا به صورت دستی محاسبه و طراحی کرد.

از نظر فنی دانستن این که یک سطح تا چه اندازه زیر تابش نور قرار گرفته مهم است، زیرا انسان مایل است بر روی این سطح، اشیاء را بدون خسته کردن چشم با تابش نور معینی ببینید. واحد شدت روشنایی لوکس است. شدت روشنایی یک لوکس عبارتست از روشنایی حاصل از تابش یک لومن بر سطحی به مساحت یک متر مربع. از آن جا که چشم قادر به تعیین شدت روشنایی نیست، برای سنجش آن از دستگاهی کوچک به نام لوکس متر استفاده می شود.

ویژگی های لوکس متر:

۱- اهرم های اندازه گیری کننده نور در محدوده 0.1 تا100,000 لوکس  -  0.01 تا 10,000 فوت کندل

۲- دقت بالا و پاسخ سریع

۳- دارای حافظه نگهداری اطلاعات

۴- نمایش علامات برای خواندن آسان

۵- صفر کردن اتوماتیک

۶- صفحه نمایش: 3  digit 1.2  LCD

۷- قابلیت تکرار: % 2 +_

۸- مشخصه دمایی:  %0.1 +_

۹- طول عمر باتری200 ساعت

۱۰- رطوبت و حرارت اجرایی: 0 تا 40cو70%رطوبت نسبی

۱۱- منبع قدرت: یک باتری 9ولت

۱۲- وزن: تقریبا 250 گرم

۱۳- ضمایم: کیف حمل، راهنمای کار بادستگاه و باتری

جدول استاندارد لوکس مناسب برای هر محیط:

۱۲ اسفند ۹۶ ، ۲۱:۳۲ ۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
ÁЯϺÀИ
شنبه, ۱۲ اسفند ۱۳۹۶، ۰۸:۴۸ ب.ظ ÁЯϺÀИ
فرکانس متر

فرکانس متر

فرکانس متر وسیله‌ای برای اندازه‌گیری بسامد یک سیگنال تناوبی است.

اصولاً یکی از ابزارهای مهم که در بخش های مختلف سیستم های الکترونیکی و مخابراتی به کار گرفته می شود فرکانس متر می باشد. این ابزار می تواند به صورت آنالوگ یا دیجیتال پیاده سازی گردد. نکته مهم در پیاده سازی این ابزار توجه به محل استفاده و نیز محدوده فرکانس مورد نظر می باشد.

فرکانس متر وسیله ای برای نمایش فرکانس یک سیگنال الکتریکی تناوبی است. فرکانس مترها انواع مختلفی دارند که برخی از آن ها برای اندازه گیری فرکانس های پایین تا 900 هرتز استفاده می گردند .این دستگاه با متوازن قرار دادن دو نیروی متضاد عمل می کند و تغییر در فرکانس، به علت تغییر در این تعادل، می تواند توسط انحراف یک عقربه در مقیاس اندازه گیری نشان داده شود. این دستگاه دو سیم پیچ دارد که برای فرکانس های متفاوت تنظیم شده است و عقربه ای که توانایی حرکت دارد.

انواع فرکانس متر:

۱- فرکانس مترهای عقربه‌ای یا آنالوگ

۲- فرکانس مترهای ارتعاشی

۳- فرکانس مترهای دیجیتالی

۱۲ اسفند ۹۶ ، ۲۰:۴۸ ۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
ÁЯϺÀИ
شنبه, ۱۲ اسفند ۱۳۹۶، ۰۸:۳۰ ب.ظ ÁЯϺÀИ
وات متر

وات متر

وات متر ابزاری برای سنجش توان الکتریکی است. این وسیله قادر است تا توان الکتریکی در مدارات را اندازه‌گیری کند. یا به عبارتی وات متر دستگاهی است که برای اندازه گیری میزان وات مصرفی یک مصرف کننده مانند موتور یا خط انتقال برق یا ... به کار می رود.

وات مترهای به دو صورت آنالوگ و دیجیتال ساخته می شوند. 

واتمترهای آنالوگ قدیمی عموماً از نوع الکترومغناطیس کلاسیک بودند که شامل یک کویل ثابت معروف به کویل جریان و یک کویل متحرک مشهور به کویل پتانسیل.

واتمترهای جدید از نوع دیجیتالی هستند که در هر ثانیه از جریان و ولتاژ نمونه گیری می‌کنند و توان را از ضرب آن ها به دست می‌آورند.

۱۲ اسفند ۹۶ ، ۲۰:۳۰ ۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
ÁЯϺÀИ
شنبه, ۱۲ اسفند ۱۳۹۶، ۰۸:۰۵ ق.ظ ÁЯϺÀИ
مولتی متر

مولتی متر

مولتی‌متر دستگاهی است برای مشاهده چندین کمیت الکتریکی از قبیل ولتاژ یا اختلاف پتانسیل و آمپراژ یا جریان و مقاومت الکتریکی که می‌توان با آن سلامت قطعات یا مشخصات یک قطعه را ارزیابی کرد. مولتی‌مترها  برای مصارف گوناگونی طراحی می‌شوند؛ که به وسیله یک سلکتور مدور بین کمیت‌های الکتریکی می‌تواند بر حسب نیاز گردش نماید برای استفاده از آن لازم است شما با هر کدام از آن کمیت‌ها آشنا باشید که برای هریک یک واحد مشخص اندازه گیری تعیین می‌شود.مولتی مترها برای سنجش کمیت های الکتریکی مانند ولتاژ، جریان، مقاومت الکتریکی و بهره ترانزیستور، به کار برده می شوند

مولتی مترها می توانند با تغییر موقعیت سلکتور به عنوان آمپرمتر، ولت متر و یا اهم متر استفاده شوند. این ابزارها می توانند کمیت های DC  را به خوبی کمیت های AC  اندازه بگیرند. این دستگاه ها قابلیت های ویژه ای مانند: پیدا کردن اتصال کوتاه مدار، تست مقاومت، بعلاوه ویژگی های لازم برای اندازه گیری خازن و فرکانس را دارند.

لازم است این مطلب را بدانید که مولتی‌متر را با نام‌ آوومتر هم می‌شناسند. پیش از تولید این دستگاه، شرکت‌های تولیدکننده، ولت‌مترها، آمپرمترها و اهم‌مترها را به‌صورت جداگانه تولید می‌کردند؛ اما نیاز به استفاده از سه دستگاه در کنار هم، آن‌ها را به فکر تولید مولتی‌مترها انداخت تا به‌جای حمل سه دستگاه، شما بتوانید از یک دستگاه به‌طور دقیق و کامل‌تر استفاده کنید. در مدل‌های جدید‌تر این دستگاه قابلیت‌های دیگری مانند اندازه‌گیری فرکانس، ظرفیت خازن و سنجش ترانزیستور هم وجود دارد؛ هم چنین امکان کار در دامنه‌های کاری مختلف را دارند و می‌توانند واحد اندازه‌گیری موردنظر را به‌صورت خودکار (رنج‌یابی خودکار) یافته و در صفحه‌ی نمایش، نشان دهند.مولتی متر حرفه ای هم قابلیت رنج‌یابی خودکار را هم دارا می باشند. کاربرد آسان و فراوان این دستگاه باعث شده تا بیشتر شاغلین در صنف برق و الکترونیک، همیشه یک نمونه‌ی این دستگاه را خریداری و مورد استفاده قرار دهند.

دقت، مقوله‌ای است که در زمان کار کردن با برق باید مدنظر قرار گیرد. مؤلفه‌هایی که در علوم الکتریسیته مثل ولتاژ، جریان، مقاومت، توان و ... مطرح می‌شوند، مواردی هستند که اندازه‌گیری و دقت به مقدار آن، می‌تواند بسیار مهم و ضروری باشد. برای به دست آوردن اندازه‌ی این مؤلفه‌ها از دستگاه‌هایی مانند ولت‌متر، آمپرمتر، اهم‌متر و ... استفاده می‌کنند. اما امروزه برای راحت‌تر شدن انتخاب و عملکرد کاربران، از دستگاهی به نام مولتی‌متر استفاده می‌شود که می‌توان از آن برای اندازه‌گیری مقدار ولتاژ، جریان، مقاومت و چند مورد دیگر استفاده کرد. 

این دستگاه با ابعاد بسیار کوچک و وزن کمی تولید می‌شود. به کمک این دستگاه می‌توانید ولتاژ، جریان (AC و DC) و مقاومت را اندازه‌گیری کنید. در نظر داشته باشید که حداکثر ولتاژ قابل اندازه‌گیری با این دستگاه 500 ولت است و اتصال ولتاژ بالاتر، به مولتی‌متر آسیب خواهد زد؛ مگر این که از مولتی مترهای حرفه ای و مخصوص تا 1000 ولت استفاده کرد. موارد اندازه‌گیری با این مولتی‌متر دیجیتالی به کمک کلید چرخشی (سلکتور) تنظیم می‌شود. این محصول قابلیت پیدا کردن رنج اندازه‌گیری  به صورت خودکار (Auto Range) را دارد. برای نگهداری و محافظت هرچه بهتر از مولتی‌متر یک قاب پلاستیکی مات به همراه این دستگاه عرضه می‌شود. مولفه‌ها و مقادیری که همواره در برق و الکترونیک اهمیت بسیار زیادی دارد، متنوع و متعدد هستند. ولتاژ، جریان و فرکانس مهم‌ترین این موارد است که به وسیله دستگاه‌های اندازه‌گیری قابل کنترل هستند. مولتی‌متر که ترکیبی از چند دستگاه اندازه‌گیری مانند آمپر‌متر، ولت‌متر، فرکانس‌متر و ... است، نمونه‌ای از ابزارهای پرکاربرد در علوم برق و الکترونیک است. 

انواع مولتی متر:

۱- مولتی متر آنالوگ

۲- مولتی متر دیجیتال

۳- مولتی متر انبری (کلمپ متر)

۴- مولتی متر حرفه ای

مولتی متر ها را می توانیم به دو دستۀ کلی Auto Range و غیر Auto Range یا Manual تقسیم کنیم. 

در نوع غیر اتوماتیک، برای اندازه گیری هر پارامتر نظیر ولتاژ، مقاومت و … باید حدود مورد نظر را روی مولتی متر انتخاب کنیم، مولتی متر به وسیلۀ یک سلکتور کمیت‌های الکتریکی می‌تواند بر حسب نیاز گردش نماید برای استفاده از آن لازم است شما با هر کدام از آن کمیت‌ها آشنا باشید که برای هریک، یک واحد مشخص اندازه گیری تعیین می‌شود.

مثلاً اگر میخواهیم ولتاژ ۱۲ ولت را اندازه بگیریم باید سلکتور مولتی متر را در قسمت ولتاژ روی ۲۰ قرار دهیم که بتوانیم ولتاژ های زیر ۲۰ ولت را با دقت خوبی اندازه بگیریم. یکی از قسمت های مهم، ولت متر DC آن می باشد. اساس کار یک ولت متر DC دیجیتالی بر مبنای مقایسه است. یعنی ولتاژ وارد شده به ولت متر، با یک ولتاژ مرجع معمولا ۱۰۰ میلی ولت مقایسه شده و نتیجه مقایسه به کمک مدارات الکترونیکی و دیجیتالی به صورت ارقام که مبین مقدار ولتاژ DC اعمالی به ولت متر است، روی صفحه نمایش آن ظاهر می‌گردد.

انواع مولتی متر های دیجیتال قادر به اندازه گیری ولتاژ از چند صد میلی ولت تا ۱۰۰۰ ولت به صورت خودکار هستند و نیاز به تنظیم رنج دستی ندارند، فقط کافیست کاربر جهت انتخاب ولتاژ AC رنج یاب را روی قسمت AC و جهت انتخاب ولتاژ DC رنج یاب را روی قسمت DC قرار دهد. هم چنین جهت اندازه گیری کمیت های دیگر از جمله مقاومت یا آمپر باید نشانگر رنج را روی قسمت مربوطه قرار دهد. به این نوع مولتی مترها که به صورت خودکار تنظیم می شوند اتو رنج Auto Range می گویند. 

مولتی متر غیر اتوماتیک

در مولتی متر های اتوماتیک، نیازی به این کار نبوده و صرفاً باید نوع پارامتر را مشخص کنیم. 

مثلاً برای اندازه گیری ولتاژ باتری، سلکتور مولتی مترمان را روی ولتاژ مستقیم قرار می دهیم و اقدام به اندازه گیری می کنیم. ولتاژ هرچقدر که باشد (در بازه مجاز مولتی متر) روی صفحه نمایش داده می شود و البته اغلب مولتی متر ها امکان تنظیم دقت اندازه گیری را به کاربر می دهند. 

مولتی متر اتوماتیک

همان طور که در تصویر مربوط به مولتی متر اتوماتیک اشاره کردیم، تعداد حالت های قابل انتخاب تنها محدود به انتخاب پارامتر مورد اندازه گیری می باشد.

۱- مولتی متر آنالوگ:

در ظاهر مولتی متر آنالوگ یا عقربه ای معمولاً از یک صفحه با تعدادی خطوط مدرج، یک عقربه که می‌تواند روی خطوط مدرج حرکت کند، یک سلکتور، تعدادی ترمینال، یک پتانسیومتر تنظیم صفر و دو سیم رابط تشکیل می‌شود. این ابزارها ساختمان ظاهری یک مولتی متر عقربه ای را تشکیل می دهد.

این تجهیزات از قدیمی ترین طراحی ها در این زمینه هستند که هنوز هم توسط بسیاری از مهندسانی که نیازمند تکرار و دقت در تغییرات مقادیر اندازه گیری شده می باشند ترجیح داده می شوند.
یکی از مهم ترین دلایل آن ها برای استفاده از این دستگاه ها حساسیت بیشتر این دستگاه نسبت به تغییراتی که در مدار به وجود می آید می باشد. اگر در مدار تغییر اندکی ایجاد شود عقربه ی مولتی متر حرکت می کند در حالی که مولتی مترهای دیجیتالی ممکن است این تغییرات کوچک را برای محاسبه گم کنند و یا خواندن آن ها سخت باشد. این ویژگی هنگام تست کردن خازن ها یا سیم پیچ ها مهم هستند. 
به عنوان مثال خازن ها باید پس از اعمال ولتاژ اجازه ی حرکت جریان را بدهند سپس جریان به آرامی تا عدد صفر کاهش پیدا می کند. این تغییرات به راحتی در مولتی مترهای آنالوگ برخلاف دیجیتال دیده می شود. 

دستگاه های آنالوگ مقدار کمی توان (شارژ) از مدار تحت تست برای کار عقربه (اشاره گر) خود می گیرند. این ابزارها از حساسیت بالایی برخوردارند. این دستگاه باید حساسیت بالایی حدود حداقل 20kΩ/V داشته باشد، به خاطر این که ممکن است مدار تحت تست را مختل کند و مقادیر نادرستی نشان دهد.

مزایا:

- حرکت پیوسته عقربه مولتی متر آنالوگ اجازه می دهد بر چگونگی تغییر ارقام نظارت داشته باشیم.

معایب:

- در برخی از رنج های خاص مقدار نشان داده شده ممکن است تفاوت زیادی با مقدار واقعی داشته باشد.

- استفاده از بسیاری از مقیاس ها در ابزارهای مشابه ممکن است باعث گیج شدن شود.

- هنگامی که مقاومت اندازه گرفته می شود تنظیم صفر اهم، هر بار که رنج (محدوده ی اندازه گیری) تغییر می کند مهم است.

- قطب های کابل های تست باید به درستی استفاده شود. در غیر اینصورت حرکت معکوس اشاره گر ممکن است به مولتی متر آنالوگ آسیب برساند.

۲- مولتی متر دیجیتال:

مولتی متر دیجیتال کمیت‌های اندازه گیری شده را به صورت رقم و یا ارقامی‌بر روی صفحه نمایش نشان می‌دهد و معمولاً واحد کمیت اندازه گیری شده را نیز به طریق مناسبی نمایش می‌دهد. دقت اندازه گیری و هم چنین سهولت کار از ویژگی های مهم مولتی مترهای دیجیتال می باشد. مولتی متر دیجیتال برای اندازگیری کمیت های الکتریسیته از قبیل اختلاف پتانسیل یا ولتاژ، مقاومت وجریان طراحی گردیده و مقادیر اندازه گیری شده را به صورت ارقام روی نمایشگر نشان می‌دهند. 

 مولتی متر های دیجیتالی که حاوی نمایشگری دیجیتالی است که کمیت های اندازه گیری شده را به صورت رقم و یا ارقامی بر روی صفحه نمایش نشان می دهد و معمولاً واحد کمیت اندازه گیری شده را نیز به همراه مقادیر آن نمایش می دهد.

دستگاه مولتی متر قابلیت‌های دیگری جهت اندازه گیری میلی آمپر، میکرو آمپر، تست خازن، فرکانس، میکروفاراد، تست مقدار دما، تست دیود، تست اتصال و ... را دارا می باشد. در ظاهر کلی دستگاه مولتی متر یک صفحه مدرج به همراه یک selector وجود دارد. همان طور که از اسم آن مشخص است این دستگاه برای اندازگیری کمیت‌هایی مانند اختلاف پتانیسل، مقاومت و جریان طراحی گردیده و برای استفاده از selector دستگاه به ترتیب روی واژه‌های volt- ohm – ampere کمک گرفته می‌شود. روی دسته سلکتور علامتی قرار دارد که بیان کننده دامنه کاری در اندازگیری‌های می‌باشد.

این دستگاه نیز مانند دیگر سیستم ها دو ترمینال آند و کاتد دارد. برای استفاده صحیح از دستگاه بایستی سیم مشکی را به ترمینال منفی و سیم قرمز را به ترمینال مثبت وصل کرد. حالا می توانید دکمه power دستگاه را روشن و هر نوع اندازگیری را شروع کنید.

همه دستگاه های دیجیتال شامل باتری برای شارژ کردن (روشن نگه داشتن) صفحه نمایش هستند. بنابراین آن ها تقریباً از شارژ مدار تحت تست استفاده نمی کنند. هم چنین صفحه نمایش دیجیتالی برای نشان دادن ارقام دارند.

رنج ولتاژ DC  دارای مقاومت زیادی از 1M و بیشتر است (که معمولاً ورودی امپدانس نیز نامیده می شود) که معمولاً همان 10M است و خیلی بعید است بر روی مدار تحت تست تأثیر بگذارد.

حال به بحث در مورد این مولتی مترها که در استفاده رایج تر هستند می پردازیم.

این دستگاه سه ترمینال ورودی برای پراب (کابل) دارد که همیشه کابل مشکی رنگ به ترمینال COM (مشترک) که مخفف COMMON می باشد و کابل قرمز به ترمینال مربوط به ولتاژ یا آمپر و ... متصل می شود.

تمام مولتی مترها با جزئی اختلاف مانند یکدیگر هستند. مولتی متر دیجیتال از یک قاب متحرک تشکیل شده است که در داخل یک میدان مغناطیسی دائمی قرار گرفته و میزان چرخش آن را سیگنال نشان می دهد. وقتی جریان معینی از قاب عبور می کند، صفحه دیجیتال متصل به آن تغییر کرده و مقدار جریان را نشان می دهد. 

روی صفحه آومتر قسمت های زیر مشاهده می شود:

1. صفحه دیجیتال

2. کلید انتخاب یا سلکتور

3. ترمینال ها و دکمه های تنظیم کننده

در مولتی متر مورد نظر روی صفحه، برای کمیت های مختلف در چهار ردیف قوس های مدرج تعیین شده است که که هر ردیف به درجات مختلف تقسیم شده است روی صفحه علائم V برای اختلاف پتانسیل، A برای شدت جریان، برای مقاومت الکتریکی، AC برای جریان متناوب و DC برای جریان مستقیم به کار رفته است. معمولاً درجه بندی مربوط به مقاومت الکتریکی از راست به چپ و سایر درجه بندی ها از چپ به راست می باشد.

سلکتور کلیدی است که می تواند روی صفحه دایره شکل حول خود حرکت کند. در محیط دایره درجاتی است که حوزه کار دستگاه را نشان می دهد. اعدادی که کلید سلکتور مقابل آن ها قرار داده می شود ممکن است کوچکتر یا بزرگتر از درجات قوس های مدرج باشند. در عمل حوزه کار انتخاب شده را بر آخرین عدد قوس مدرج تقسیم نموده، حاصل تقسیم را که ضریب قرائت نامیده می شود در عدد متقابل به عقربه ضرب می نماییم. به این ترتیب مقدار کمیت به دست می آید.

مزایا:

- عمدتاً دارای دقت بالا هستند.

- وقتی مقادیر اندازه گرفته می شوند، مولتی متر این اعداد را به صورت مستقیم و قابل خواندن نشان می دهد.

- هر رنج ولتاژ شامل مقاومت داخلی بالایی است که مقادیر را ثابت نگه می دارد. که این از بزرگترین فواید مولتی متر دیجیتالی است زمانی که مدارهای نیمه هادی اندازه گیری می شوند.

- نگرانی برای مناسب بودن موقعیت قطب کابل های اندازه گیری وجود ندارد. اگر قطب ها معکوس باشند علامت منفی – را نشان می دهد که به صورت واضح آشکار می سازد قطب ها معکوس هستند.

معایب:

- در این مولتی متر برخلاف مولتی مترهای آنالوگ نمی توان به راحتی تغییرات اعداد حاصل از اندازه گیری مدار را به صورت پیوسته مشاهده کرد. 

- استفاده ی حرفه ای از هر نوع مولتی متر برای اندازه گیری های مختلف بسیار متفاوت است بنابرین هر کدام جداگانه بررسی می شود. 

۳- مولتی متر انبری:

نوع دیگری مولتی متر دیجیتالی نیز وجود دارد که در آن علاوه بر امکانات بیان شده، انبری نیز وجود دارد. کلمپ یا کلمپ متر یک انبرک است که در اغلب موارد دارای یک یا دو فک متحرک است، اغلب کلمپ مترها که گاهاً به آن ها مولتی متر چنگکی نیز گفته می شود یک شاسی دارند که با فشار دادن این شاسی دهانه کلمپ باز شده و سیم حامل جریان در بین دو فک کلمپ قرار می گیرد.

توسط این انبر می‌توان بدون نیاز به سری کردن مولتی متر با المان مورد نظر در مدار، جریان گذرنده از آن المان را اندازه گرفت. اگر سیم حامل جریان متصل به المان مورد نظر را بین انبرهای این مولتی متر قرار دهیم، مولتی متر مقدار جریان گذرنده از سیم و در نتیجه مقدار جریان گذرنده از المان مورد نظر را نمایش می‌دهد. بنابراین توسط این مولتی متر به راحتی و خیلی سریع می‌توان مقدار جریان را اندازه گرفت. 

پس از قرار گرفتن سیم حامل جریان در کلمپ و بسته شدن کامل فک های کلمپ می توانید جریان عبوری از سیم حامل جریان را مشاهده نمایید. معمولاً مولتی مترهای کلمپی دیجیتالی بخاطر سهولت در خواندن بیشتر کاربرد دارد.

۴- مولتی متر حرفه ای:

از مزایای مولتی مترهای حرفه ای دقت بالا، پایداری دقت در دراز مدت، پهنای باند وسیع اندازه گیری، امپدانس ورودی بالا، ثبت و نمایش مقادیر اندازه گیری شده یا دیتالاگر Data Logger و قابلیت اتصال به کامپیوتر جهت ذخیره نمودن و بررسی مجدد می توان نام برد.
این مولتی مترها دارای قابلیت اتصال کوتاه بیزر می باشد. رنج جریان مولتی متر برای جریان متناوب و مستقیم تا 10 آمپر، محدودۀ اندازه گیری برای ولتاژ متناوب تا 1000 ولت و ولتاژ مستیم تا 1000 ولت و محدودۀ مقاومت الکتریکی تا 600MΩ می باشد. هم چنین این مولتی متر توانایی اندازه گیری دما،فرکانس، تست دیود و .... می باشد.
۱۲ اسفند ۹۶ ، ۰۸:۰۵ ۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
ÁЯϺÀИ
جمعه, ۱۱ اسفند ۱۳۹۶، ۰۸:۲۷ ب.ظ ÁЯϺÀИ
تستر ولتاژ

تستر ولتاژ

یکی از تجهیزاتی که در کمترین زمان و به آسانی می توان خطوط را بررسی کرد، استفاده از دستگاه های ردیاب برق (تستر ولتاژ) است. این تستر ها بر اساس قانون خازن کار می کنند.با نزدیک کردن نوک دستگاه به سیم مورد نظر در صورت تشخیص ولتاژ بر روی دستگاه هشداری به صورت LED و یا صوتی اعلام می کند. این دستگاه مناسب برای برق کار ها و تکنسین های برق می باشد.

تستر ولتاژ، جهت اندازه‌گیری ولتاژ تولید شده است. بر روی این محصول چراغ‌هایی در نظر گرفته شده است که میزان ولتاژ را نمایش می‌دهند. 6 چراغی که بر روی این دستگاه هستند میزان اختلاف پتانسیل را از 12 تا 400 ولت تفکیک می‌کنند. طراحی منحصر به فرد این ولت تستر به گونه‌ای است که خود محصول مانند پراب مثبت عمل می‌کند و یک پراب منفی هم دارد که به راحتی می‌توان در فضاهای باریک و کوچک نیز از آن بهره برد. همچنین قدرت تفکیک‌پذیری عالی، دقت خوب در اندازه‌گیری از دیگر مزایای این دستگاه ولت تستر است. 

جهت تشخیص،تست برقداری و بی برقی مدارهای الکتریکی از دتکتور ولتاژ، نشانگر ولتاژ و فازمتر استفاده می شود. فازمتر ها در مدل ها و در سطوح ولتاژ مختلف ساخته می شوند. بسیاری از مشکل ها را با فازمترهای معمولی نمی توان تشخیص داد. به همین علت از فازمتری تحت عنوان فازمتر دوبل استفاده می شود. این فازمتر که دو ورودی دارد برای اندازه گیری ولتاژ و تست اختلاف بین دوفاز به کار می رود.

مشخصات فنی:

- هشدار به صورت صوتی و LED

- محدوده فرکانسی 50 تا 500 هرتز

- قابلیت تشخیص و آشکارسازی ولتاژ DC در محدوده های: 12V / 24V  / 50V / 120V / 230V / 400V / 690V

- قابلیت تشخیص و آشکارسازی ولتاژ AC در محدوده های:  12V / 24V  / 50V / 120V / 230V / 400V / 690V

- دارای تست اتصال کوتاه یا پیوستگی

- دارای صفحه نمایش LCD با نور پس زمینه

- دارای تابع RDC/RC

- دارای تست چرخش میدان مغناطیسی

- دارای تست فاز تک قطب

- دارای نقطه اندازه گیری روشنایی

- دارای دکمه HOLD برای نگهداری داده

- دارای استاندارد حفاظتی : IP64

- دارای فن آوری فیبر نوری برای نشان دادن ولتاژ

- دارای ابعاد کوچک و جیبی برای حمل آسان

- دارای مشخصات ایمنی مطابق با CAT III

۱۱ اسفند ۹۶ ، ۲۰:۲۷ ۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
ÁЯϺÀИ
جمعه, ۱۱ اسفند ۱۳۹۶، ۰۷:۱۲ ب.ظ ÁЯϺÀИ
انبر پرچ

انبر پرچ

علاوه بر استفاده از پیچ و مهره، انواع جوش و چسب، پرچ کردن هم از روش‌های اتصال ورق و قطعات مختلف به هم محسوب می‌شود.

انبر پرچ دستگاهی است که میخ را در داخل سوراخ قطعه‌کار پرچ می‌کند. نمونه‌های رایج این دستگاه دارای پستانک‌های تعویض‌پذیر هستند که باید در هر عمل پرچ به گونه‌ای انتخاب شوند که قطر سوراخ پستانک کمی (و نه خیلی) بیشتر از قطر میخ‌پرچ باشد؛ معمولاً چند پستانک در اندازه‌های مختلف روی بدنهٔ پرچ‌کن نصب هستند که می‌توان آن‌ها را تعویض کرد. بزرگ‌بودن پستانک یکی دیگر از عوامل بیرون‌زدگی میخ و پرچ‌کاری ناموفق است. پیش از آغاز پرچ‌کاری باید پلیسه‌های حاصل سوراخکاری را زدود و قطعه‌کارها را با گیره یا ابزارهای دیگر تا حد امکان به هم نزدیک کرد تا اتصال محکمی ایجاد شود، وجود پلیسه‌ها می‌تواند پرچ را پاره کند. همچنین پرچ‌کن باید به صورت عمود روی قطعه‌کار قرار گیرد و پستانک باید بر روی قطعه‌کار چسبیده باشد.

این دستگاه حدود نیم کیلو‌گرم وزن دارد و حمل و استفاده از آن بسیار آسان است. برای حفظ سلامت دستگاه، یک ضامن فلزی در انتهای دسته قرارگرفته تا در زمانی که از دستگاه استفاده نمی‌کنید انبر قفل شود. علاوه‌بر استفاده از پیچ و مهره، انواع جوش و چسب، پرچ‌کردن هم از روش‌های اتصال ورق و قطعات مختلف به هم محسوب می‌شود. پرچ نوعی میخ است که با استفاده از دستگاه دستی یا بادی مورد استفاده قرار می‌گیرد. برای اتصال میخ پرچ به قطعات مختلف ابتدا باید محل اتصال را با دستگاه دریل سوراخ کنید. سپس سر میله‌ای میخ پرچ را داخل دستگاه کرده و سر پرچ را داخل سوراخ ایجادشده قرار دهید. انبر (دستگاه پرچ دستی) را چند بار باز و بسته کرده که محل اتصال به هم چفت شود و دستگاه به‌صورت خودکار از محل اتصال جدا شود. در نظر داشته باشید مقدار اضافی میخ پرچ را باید از داخل دستگاه خارج کنید؛ درغیراین‌صورت دستگاه خراب خواهد شد. 

انبر پرچ ها از سازوکارهای مختلفی برای پرچ‌کردن استفاده می‌کنند، به عنوان نمونه پرچ‌کن ممکن است دستی با بادی (پنوماتیک) باشد.

۱۱ اسفند ۹۶ ، ۱۹:۱۲ ۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
ÁЯϺÀИ
جمعه, ۱۱ اسفند ۱۳۹۶، ۰۶:۵۵ ب.ظ ÁЯϺÀИ
پانچر

پانچر

پانچ ورق یک فرآیند شکل‌دهی فلزات است که در آن با استفاده از یک پرس پانچ، به ابزاری به نام پانچ نیرو وارد می گردد تا به داخل قطعه فلزی وارد شده و با برش دادن قطعه، یک سوراخ در آن ایجاد کند. پانچ ها در دو نوع دستی و هیدرولیکی ساخته می شوند. غالباً پانچ پس از عبور از قطعه و سوراخ کردن آن، به یک حفره حدیده در زیر قطعه وارد می شود. طی عملیات پانچ ورق، یک تکه قراضه فلزی که از محل سوراخ بریده می‌شود، به داخل حفره حدیده می‌افتد. بسته به نوع و جنس قطعه‌ای که پانچ می‌شود، این قطعات قراضه ممکن است بازیافت شود، دوباره مورد استفاده قرار گیرد و یا دور ریخته شود.

دستگاه پانچ  دستی

دستگاه پانچ هیدرولیکی

۱۱ اسفند ۹۶ ، ۱۸:۵۵ ۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
ÁЯϺÀИ
جمعه, ۱۱ اسفند ۱۳۹۶، ۰۶:۵۴ ب.ظ ÁЯϺÀИ
دمنده و مکنده

دمنده و مکنده

بلوور یک دستگاه دمنده و مکنده هوا با فشار زیاد است که کاربرد آن بیشتر در حوزه ی تمیز کردن گرد و غبار و ... می باشد . این ابزار یا دستگاه با استفاده از فشار زیاد که ناشی از حرکت موتور این دستگاه است هوا را به نقطه ای که سری آن را به سمت آن گرفته ایم هدایت و تمامی گرد و غبار ایجاد شده در دستگاه را پاک می کند.

که بیشترین استفاده از این دستگاه یعنی بلوور در حوزه ی IT و پاک سازی کیس ها و رک های سرور می باشد.

بیشترین آمار خرابی قطعات کامپیوتر نفوذ گرد و غبار بر دستگاه ها و تجهیزات رایانه ای می باشد لذا نیاز این دستگاه برای تمامی افرادی که به گونه ای در این حوزه فعالیت دارند حیاتی می باشد.

گاهاً برای پاک سازی برد ها و کیس های کامپیوتری از جارو برقی استفاده می کنند که به دلیل ذات مکندگی جارو برقی و استفاده ی نزدیک آن به بردها امکان آسیب رسانی به این تجهیزات بسیار بالا می باشد.

اما دستگاه بلوور به دلیل دمندگی هوا نه تنها به دستگاه آسیب نمی رساند بلکه باعث پاک سازی تمامی شیار ها از گرد و غبار بدون تماس با برد و یا قطعات الکترونیکی آن ها می شود.

این دستگاه با کاربردی آسان و توسط برق شهری به خوبی می تواند تمامی نیاز های شما از جمله تمیز کردن تابلوهای برق و ... در راستای پاک سازی گرد و غبار را برطرف کند.

مهم‌ترین ویژگی و وجه تمایز این دستگاه، وجود دیمر (کلید تغییر سرعت دمنده‌گی) روی خود بدنه است تا کاربر بتواند حین کار با این دستگاه به‌راحتی میزان دمش هوا را تنظیم کند و نیازی به خاموش کردن دستگاه برای تنظیم مقدار دمش هوا نباشد. در مسیر دمش این دستگاه می‌توان از لوله‌ی لاستیکی این دستگاه که داخل بسته‌بندی آن وجود دارد استفاده کرد تا دمش هوا متمرکزتر انجام شود، هم چنین دستگاه دورتر قرار گیرد تا گرد‌وغبار به کاربر نزدیک نشود. این بلوور (دمنده/مکنده) دارای کلید قفل‌کن هم هست تا هنگام کار برای مدت طولانی، کاربر این کلید را فشار داده و به‌طور طولانی و مداوم از این دستگاه استفاده کند. تمامی مراحل ساخت موتور این دستگاه از قبیل لاک‌گیری، بالانس، سیم پیچی، آرمیچر و بالشتک این دستگاه با استفاده از دستگاه‌های تمام اتوماتیک مطابق با آخرین فناوری روز دنیا تولید شده تا عمر مفید دستگاه به حداکثر برسد. به‌علت دور بالای این دستگاه، در آن از بلبرینگ با کیفیت و تقویت شده استفاده شده است. 

۱۱ اسفند ۹۶ ، ۱۸:۵۴ ۱ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
ÁЯϺÀИ