تصویر بالا به صورت شماتیک پاسخ این که الکتریسیته و برق چگونه کار می کند را توصیف می کند.
پس اگر بخواهیم تصویر بالا را تفسیر کنیم می گوییم:
ولتاژ سعی دارد تا جریان را از داخل سیم عبور دهد ولی مقاومت در برابر عبور جریان ایستادگی می کند.
ابتدا به تعریف ولتاژ و جریان می پردازیم.
ولتاژ:
ولتاژ در واقع یک نیرو است که سبب می شود تا جریان الکتریکی در سیم (یا مدار ) حرکت کند. و واحد اندازه گیری آن ولت است.
ولتاژ برق برای مصارف خانگی ممکن است در کشورهای مختلف با یکدیگر تفاوت داشته باشد. ولی در کشور ما این مقدار حدوداً روی ۲۲۰ ولت قرار دارد.
جریان:
حرکت بار الکتریکی (الکترون ها) در سیم یا مدار را جریان الکتریکی گویند که واحد آن آمپر است.
مقاومت:
به هر قطعه یا عنصری که در مقابل حرکت الکترون ها مخالفت کند مقاومت گویند.
هر چه سطح مقطع سیم شما بزرگتر باشد، جریان بیشتری می تواند از آن سیم عبور کند.
به این نکته توجه کنید که:
ولتاژ دادنی و جریان گرفتی است.
یعنی اگر ما یک وسیله داشته باشیم که با ولتاژ ۱۱۰ ولت کار می کند و ما به اشتباه آن را به ولتاژ ۲۲۰ ولت وصل کنیم. مطمئنن آن وسیله آسیب می بیند. ولی در مورد جریان این طور نیست. یعنی اگر ما یک وسیله داشته باشیم که ۲ آمپر جریان مصرف می کند، در صورتی که آن را به یک منبع تغذیه ۳ آمپر وصل کنیم، آن دستگاه فقط به اندازه آن ۲ آمپری که نیاز دارد از منبع تغذیه برمی دارد و آسیبی به مدار آن وارد نمی شود.
گفتن این نکته هم خالی از لطف نیست:
در برق قانونی وجود دارد به نام قانون ۳۰ درصد. یعنی اگر شما وسیله ای دارید که ۷ آمپر جریان می کشد. بهتر است از سیمی برای برق رسانی به آن استفاده کنید که توانایی عبور ۱۰ آمپر جریان برق را داشته باشد. زیرا همیشه شرایط ایده آل برای آن سیم فراهم نیست و حتی کاهش یا افزایش دما می تواند به عبور جریان در آن سیم تاثیر بگذارد.
یک مثال دیگر از قانون ۳۰ درصد:
فرضاً اگر شما در جایی یک دوربین مدار بسته نصب کرده اید که روی آن نوشته شده است که یک آمپر جریان مصرفی آن دوربین است، بهتر است از یک منبع تغذیه ۱٫۳ آمپری برای تغذیه آن استفاده کنید.
یک برق کار باید بداند که در هر قسمت از ساختمان حدوداً چه مقدار برق مصرف می شود و با توجه به این قضیه سیم مناسب را در سیمکشی آن قسمت به کار ببرد. و از فیوز مناسب برای سرخط آن بخش از ساختمان استفاده کند.