کلمپ‎ متر یا آمپر‏متر چنگکی ابزار سودمندی است که به مهندسان امکان اندازه گیری جریان الکتریکی ( آمپر) را به سهولت می دهد. برای استفاده از کلمپ متر کافیست قسمت چنگکی تجیهز را در اطراف سیم حامل جریان قرار داده و بدون نیاز به اتصال پراب و قرار دادن به صورت سری آمپر متر مقدار جریان را اندازه گیری کنید. در حقیقت تئوری اندازه گیری آمپرمتر چنگکی بر مبنای خواص قانون فیزیکی است که ثابت می کند اطراف سیم حامل جریان میدان مغناطیسی وجود دارد که متناسب است با مقدار جریان یا آمپر سیم. در عمل در بسیاری از کلمپ آمپر متر ها از اثر هال در اندازه گیری میدان مغناطیسی اطراف سیمی که چنکگ یا کلمپ را احاطه کرده استفاده کرده و ولتاژی متناسب با میدان به وسیلۀ آن آشکار ساز نیمه رسانای اثر هال حس می شود و به کمک میکروپروسسور داخل دستگاه به جریان معادل تبدیل می گردد. امروزه استفاده از آمپر متر کلمپی در نصب تجیهزات ابزار دقیق، اتوماسیون صنعتی و هم چنین آزمایشگاه های الکترونیک یا کارگاه های برق و ... رایج است.  

کلمپ آمپرمترها می توانند به عنوان یک مولتی متر نیز قابل استفاده باشند. هم چنین می توانند در سایز های مختلف کوچک وبزرگ باشند. یا به صورت میلی کلمپ آمپرمتر باشند. هم چنین سایز دهنه کلمپ ها دراندازه های مختلف وجود دارند.

کلمپ یا کلمپ متر در یک انبرک است که در اغلب موارد دارای یک یا دو فک متحرک است، اغلب کلمپ متر های رایج یک شاسی دارند که با فشار دادن این شاسی دهانه کلمپ باز شده و سیم حامل جریان در بین دو فک کلمپ قرار می گیرد. پس از از قرار گرفتن سیم حامل جریان در کلمپ و بسته شدن کامل فک های کلمپ می توانید جریان عبوری از سیم حامل جریان را مشاهده نمایید.

فک کلمپ متر ها در حقیقت دارای یک هسته (معمولا آهنی یا فریتی) است که با بسته شدن فک ها تشکیل یک حلقه بسته می دهد و میدان مغناطیسی اطراف سیم حامل جریان که ناشی از جریان الکترون ها در سیم است، در این حلقه القا شده و بدین وسیله تشخیص می دهند که جریان عبور از سیم چه میزان است. بنابراین رعایت نکات زیر در هنگام استفاده از کلمپ ضروری است.

کلمپ متر ها تنها می توانند جریان عبوری از سیم و پارامتر های مربوط به جریان را به شما نشان دهند. اغلب کلمپ های موجود در بازار فقط جریان AC را نمایش می دهند و به علت استفاده از ترانس جریان (CT) نمی توانند جریان DC را نمایش دهند، البته این به معنی عدم وجود کلمپ متر های DC نیست ، اما کلمپ مترهای DC و AC معمولا قیمت بالاتری نسبت به کلمپ متر های AC دارند. پس در هنگام خرید کلمپ به این نکته توجه فرمایید که کلمپ شما چه نوع جریانی را اندازه گیری می کند.

کلمپ های DC معمولا از اثر هال برای اندازه گیری جریان درون حلقه استفاده می نمایند، سنسور های اثر هال (Hall Effect) بر خلاف ترانس های جریان (CT) هم جریان های AC و هم جریان های DC را می توانند اندازه گیری نمایند. این نوع کلمپ ها، دارای دقت بیشتری نسبت به کلمپ های ترانسی هستند.

کلمپ متر ها انواع گوناگونی دارند، بعضی از کلمپ متر ها فقط جریان را اندازه می گیرند، اما بعضی متفاوت ترند و در کنار کلمپ جریان، همانند مولتی متر های معمولی دارای پراب هایی برای اندازه گیری ولتاژ، مقاومت، دما و … نیز هستند. اما در نظر داشته باشید با استفاده از قسمت کلمپ یک کلمپ متر نمی توانید ولتاژ را اندازه گیری نمایید.

در صورتی که قصد خرید کلمپ متر دارید سعی کنید کلمپ متر های مرغوب تهیه نمایید و حتما در هنگام خرید دقت مورد نظرتان را تست نمایید زیرا برخی کلمپ متر ها که قیمت ارزانتری دارند ، دقت پایینی دارند و نمی توانند جریان های کم را به شما نشان دهند و در صورتی که شما به دقت بالایی برای اندازه گیری جریان نیاز دارید ممکن است نتوانید از کلمپ مترتان به خوبی استفاده نمایید.